×

Woningbouwvereniging Beter Wonen

39 huurwoningen in Goedereede worden nul-op-de-meter-woning

Status: Betrokkenen zijn geïnformeerd

Gepland: 2019

39 huurwoningen in Goedereede worden omgebouwd tot zogenaamde nul-op-de-meter-woningen. Dit zijn woningen waarbij de energie die de huurder gebruikt in principe wordt opgewekt door de woning zelf. De energie die nodig is om de woning te verwarmen (het benodigde warme water en een groot gedeelte van de eigen energiebehoefte) wordt door het huis opgewekt.

Vanaf 2019 renoveert Woningbouwvereniging Beter Wonen jaarlijks 20 tot 25 woningen naar nul-op-de-meter-woningen. Bij 40 tot 50 woningen nemen we energiebesparend maatregelen tot A++ label. Ongeveer 20 nieuwbouwwoningen (grondgebonden en appartementen) worden als nul-op-de-meter-woning gebouwd. 15 tot 20 woningen worden gesloopt. Hier komen nul-op-de-meter-woningen voor terug.

De voordelen van een nul-op-de-meter-woning

39 huurwoningen in Goedereede worden nul-op-de-meter-woning

Een nul-op-de-meter-woning betekent lagere woonlasten, omdat het verbruik van gas vervalt en de woning beter geïsoleerd is. Ook is de woning voorzien van een slim en praktisch ventilatiesysteem, waardoor een perfect binnenklimaat verzekert is. Tevens wordt de elektriciteit duurzaam opgewekt door zonnepanelen. Zonnepanelen op woningen compenseren voor een groot deel het elektroverbruik. Deze slimme energiemaatregelen zorgen ervoor dat de bewoners veel minder gaan betalen aan energiebedrijven en/of zelfs aan het einde van het jaar geld terugkrijgen. Wonen in een nul-op-de-meter woning zorgt dus voor gelijkere woonlasten.

Waarom renovatie?

De woningen in Goedereede zijn in 1974 gebouwd. Renovatie is nodig om lagere woonlasten (huurlasten + energielasten) te creëren. Het metselwerk, vooral het voegwerk, verkeert in slechte staat. Veelgehoorde klachten van de bewoners zijn tocht- en vochtklachten, koude woningen (door matige isolatie) en een slechte ventilatie.

De woningen worden gerenoveerd door middel van zogenaamde schilrenovatie. Dit is een bouwmethode die bestaat uit een lichte stalen constructie, waarop prefab dak- en gevelelementen worden gemonteerd. De elementen zijn in de fabriek voorzien van passende kozijnen en beglazing.

In december 2018 zijn de bewoners geïnformeerd over de plannen. Als minstens 70% van de bewoners instemt met de renovatie gaat de eerste fase in kwartaal 3 van 2019 van start. Beter Wonen is hierover in overleg met de klankbordgroep.

Wat hebben we al bereikt?

Duurzaamheid staat bij Beter Wonen hoog in het vaandel. De volgende slagen zijn al gemaakt:

  • 71 Nul-op-de Meter Woningen (nieuwbouw, 2017 & 2018)
  • 27 Nul-op de-Meter appartementen (nieuwbouw 2019)
  • 171 woningen naar A+ of A++ label (bestaande bouw, 2016, 2017 en 2018)