×

Woningbouwvereniging Beter Wonen

Energiezuiniger wonen in Goedereede, Ouddorp en Stellendam

Terug naar "Alle berichten"

Geplaatst op 01/02/2019

Woningbouwvereniging Beter Wonen heeft recent een bewonersenquête uitgevoerd. Het doel van dit onderzoek was om te weten te komen wat huurders vinden van de aangekondigde plannen om het woningaanbod van Beter Wonen te verduurzamen. Op dit moment is 39% van de deelnemers aan het onderzoek tevreden over de behaaglijkheid. 10% is zelfs zeer tevreden

Vanaf dit jaar renoveert Beter Wonen jaarlijks 20 tot 25 woningen tot een energiezuinige woning. 40 tot 50 woningen worden opgewaardeerd naar A++ label. De 20 geplande nieuwbouwwoningen worden standaard gebouwd als energiezuinige woningen. 15 tot 20 woningen worden dit jaar gesloopt en vervangen voor woningen waarbij de benodigde energie door de woning zelf wordt opgewekt.

Gemende reacties

Het verduurzamen van woningen levert bewoners een heleboel voordelen op. Zo wordt het wooncomfort vergroot, dalen stook- en maandlasten, wordt minder gas verbruikt en minder CO2 uitgestoten. 84% van de huurders gaf in het onderzoek aan een besparing op gasverbruik te verwachten. 77% heeft interesse in zonnepanelen.

Niet alle reacties waren positief. Zo is 18% van de ondervraagden ontevreden over vocht in de woning. 12% is zeer ontevreden. Aandachtspunt is de voordeur, deze mag beter, denk bijvoorbeeld aan tochtstrippen en beter sluitende brievenbussen. 23% van de huurders heeft minder interesse in zonnepanelen.

Toekomstplannen

Woningbouwvereniging Beter Wonen pakt in 2019 en 2020 in totaal 62 woningen aan. Het gaat om 2 complexen in Ouddorp (13 woningen), 3 complexen in Stellendam (38 woningen) en 1 complex in Goedereede (11 woningen). De werkzaamheden worden gelijktijdig met planmatig onderhoud uitgevoerd. Het dak (van binnenuit), de vloer, gevel en spouwmuur worden geïsoleerd. Ook wordt 3HR & HR++ beglazing en nieuwe geïsoleerde deuren aangebracht. Kieren worden nagelopen en waar nodig afgedekt. Er worden geen roosters in de ramen aangebracht. Per woning worden 8-9 zonnepanelen aangebracht. Samen wekken de panelen 280 Watt op. Na uitvoering van deze plannen zijn de woningen energiezuiniger.

In samenspraak met de bewoners worden de plannen de komende maanden verder uitgewerkt.